Talvikki Eerola: Mihin katosit

Esityksen ensi-ilta oli marraskuussa 2020 Helsingissä ja se on kiertänyt vuonna 2021 eri kaupungeissa Mielenterveysomaiset Finfamin tapahtumissa. Kiertue Finfamin tilaisuuksissa ympäri Suomen jatkuu vuonna 2022. Esitys nähtiin kaksi kertaa Tampereen teatterikesässä elokuussa 2022 Teatteri Telakalla. Esitys vieraili Kajaanin kaupunginteatterissa lokakuussa 2022.

TEKIJÄT
Talvikki Eerola
Talvikki Eerola on näyttelijä, tanssija ja muusikko. Koulutukseltaan hän on teatteri-ilmaisun ohjaaja. Eerola on toiminut monissa vapaan kentän ammattiryhmissä sekä toteuttanut omia tuotantoja. Näyttelijänä hänet on nähty laitosteattereissa, majakkalaivassa, tanssiteoksissa, elokuvissa, kuunnelmissa, no-teatteri- ja pekingoopperaesityksissä. Vuosina 2016-2017 Eerola oli näyttelijäkiinnityksellä Kajaanin kaupunginteatterissa. Näyttelijäntyön lisäksi Eerola on säveltänyt teatteriesityksiin musiikkia, opettanut esitystaidetta ja ohjannut kaupunkitaideprojekteja.
Mihin katosit
Esiintyminen, ohjaus, käsikirjoitus, äänisuunnittelu ja musiikin sävellys: Talvikki Eerola
Kesto: n. 1 tunti + keskustelu yleisön kanssa esityksen jälkeen
Mihin katosit? on yhden näyttelijän esitys, omakohtainen matka siihen, mitä on elää vakavasti sairaan vanhemman lähellä. Esitys on tehty yhteistyössä Mielenterveysomaiset Finfami ry. Uusimaan ja Pirkanmaan alueyhdistysten kanssa. Esitys käsittelee aikuisen lapsiomaisen näkökulmasta sitä, miten roolit kääntyvät toisinpäin ja lapsesta tulee yhtäkkiä huoltaja. Se käsittelee sairaan vanhemman ja lapsen kohtaamista, kohtaamattomuutta ja vuorovaikutuksen muutosta. Mitä se aiheuttaa omaiselle, kun vanhempi ei yhtäkkiä olekaan se sama ihminen, jonka on tuntenut vuosikaudet, vaan sairauden myötä muuttuu vieraaksi.
ESITYKSEN SISÄLLÖSTÄ: Esityksen materiaalina on Mielenterveysomaiset FinFami ry.:n kautta haastattelemieni omaisten kokemuksia siitä, miltä muistot tuntuvat kehossa. Haastatteluissa keskityin erityisesti kysymään konkreettisista ruumiillisista tuntemuksista, joita omaisena olemisen kokemukset, muistot ja tarinat ovat nuorissa herättäneet, ja voisiko noita kokemuksia tai tunteita paikantaa johonkin tiettyyn osaan tai kohtaan kehossa. Tämän haastattelu- ja tutkimusmateriaalin pohjalta muodostui esityksen liikkeellinen materiaali ja ruumiillisuus. Esityksessä käytän kirjoitettua ja äänitettyä haastattelumateriaalia, omaa tekstiä ja itse säveltämääni taltioitua - ja livemusiikkia. Sairaiden vanhempien lasten kokemuksista ei puhuta tarpeeksi. 46% mielenterveysomaisista on vaarassa masentua itse ja joka neljäs alaikäinen elää perheessä, jossa vanhemmalla on mielenterveysongelmia. Haluan antaa äänen omaisille ja tuoda näitä kokemuksia näkyville taiteelliseen muotoon, jossa on tilaa olla raivoissaan, pelätä, kaivata, sanoittaa ja ruumiillistaa tunteita, huojentua, uskaltaa tuntea voimattomuutta ja voimaantua löydetyistä yhteisistä jaetuista kokemuksista.
