Kurssit

Stand Up, kameranäytteleminen, improvisaatio, näyttelijäntyö, burleski, monologikurssi, dialogikurssi, statusimprovisaatio, näyttämötaisteleminen, musiikki-improvisaatio...

KATSO LINKIN TAKAA JA ILMOITTAUDU!

ALENNUKSET: Opiskelijat, työttömät, eläkeläiset ja Helsingin teatterikoulun ja Helsingin teatteriakatemian opetusryhmien oppilaat saavat kursseista 10 % alennuksen koodilla KYMPPI ja toimita kuva opiskelijakortista tai muusta alennukseen oikeuttavasta dokumentista maililla info@teatteristure.fi .

PERUUTUSEHDOT: Kurssin voi peruuttaa maksuttomasti kaksi viikkoa ennen kurssin alkamista ja puoleen hintaan viikko ennen kurssin alkamista. Lääkärintodistuksella kurssimaksusta saa sairastapauksessa palautuksen, mikäli terveydelliset syyt estävät kurssille osallistumisen.

MONOLOGI  I-II 

Monologi I-kurssilla kuvataan minuutin-parin monologeja joko castingia varten, taikka näyttelijäntyön harjoituksena. Kurssille voi tulla tekstin kanssa, taikka ilman tekstiä, tekstit valitaan ja niitä työstetään yhdessä. Monologin jatko jatkaa perusmonologikurssin jalanjäljissä. Jatkolle saat valita oman monologin ennen kurssia ja tulla sitä työstämään kollegoiden kanssa Teatteri Sturelle. Kurssien jälkeen järjestetään monologi-ilta, jossa pääset halutessasi esittämään monologin. 

Kurssin päätteeksi kuvataan halukkaiden kanssa TutsaCastin arkistoa varten video, joka sisältää lyhyen haastattelun ja harjoitellun monologin. 

Kurssin ohjaa Helsingin teatterikoulun rehtori Mia Kavasto. Kurssilta lasketaan teatteritaiteen perusopintoja suorittavalle 15 opintopistettä teatteritaiteen perusopintojen teemaopintoja. 


STATUSIMPRO

Jos haluat säilyttää viattomuutesi statusilmaisun suhteen, pysyä suloisen tietämättömänä ja luottaa jatkossakin tähtien asentoihin, henkilökemioihin, vaistoihin, intuitioon ja vuorovaikutuksen metafyysiseen selittämättömään olemukseen, lopeta lukeminen tähän." Routarinne, S. Valta ja vuorovaikutus - Johdanto, s.23.

Teatteri Sturen statusilmaisun kurssin ohjaa fantastinen, rakastettu statusilmaisun guru Simo Routarinne. Statusilmaisun tunteminen on - sen lisäksi, että loistava näyttelijäntyön apu - mittaamattoman arvokasta vuorovaikutuksen havainnoimista valta-asetelmien ja oman ilmaisumme kautta. 

KAMERA-NÄYTTELEMINEN

Mari Rantasilan supersuosittu kameranäyttelemisen intensiivikurssi järjestetään kahdesti vuodessa. 

Mari ohjaa kameranäyttelemistä lauantaista sunnuntaihin intensiivisellä, energisellä otteella heille, joilla on jo kokemusta kameranäyttelemisestä. 

Kurssille on erillishaku.


NÄYTTELIJÄNTYÖ I-III

Näyttelijäntyön peruskurssilla sukelletaan näyttelijäntyön eri osa-alueisiin, kuten improvisaatio, puhetekniikka ja psykofyysinen näyttelijäntyö. Kurssi on kaikille avoin, aikaisempaa näyttämökokemusta ei vaadita.

Kurssilla tutkitaan roolia, näyttelijäntyön ydinkysymyksiä, jännitteen ja näyttämöllisen rytmin käsitteitä sekä keskustelemalla, että itse kokeilemalla monipuolisten harjoitusten avulla. Varaudu mukavilla vaatteilla ja vesipullolla!

Näyttelijäntyön jatkokurssilla sukelletaan syvemmälle perusteissa käytyihin näyttelijäntyön eri osa-alueisiin, kuten improvisaatio, puhetekniikka ja psykofyysinen näyttelijäntyö. Kurssi on kaikille peruskurssin, taikka vastaavan kurssin käyneille avoin.

Syventävällä kurssilla jo opittuja taitoja ja oivalluksia kehitetään edelleen ja sukelletaan yhä diipimmin näyttelijäntyön saloihin. Näyttelijäntyön perusteita ohjaa meillä Jani Hämäläinen.

DIALOGIKURSSI

Supersuosittu monologikurssi saa kaverin! Kavasto ja Karppanen vetävät osallistujille dialogikurssin, jossa tarkoitus on tuottaa kameran nauhalle muutakin materiaalia showreeliin, kuin yksinpuhelua -nimittin näyteltyjä, erilaisia kohtauksia.

Voit osallistua parin kanssa, taikka yksin. Kurssille otetaan 16 osallistujaa eli 8 paria, joiden kanssa työstetään sekä ryhmänä, että pareittain ja myös yksilöllisesti näyttelijäntyötä ja dialogeja erilaisissa tapahtumahorisonteissa.

Pari voi myös valita työstää dialogia ns. teatterillisessa ympäristössä ilman kameran läsnäoloa. Kurssilta saa mukaan kohtauksen näyteltynä kameralle, taikka kuvattuna teatterin lavalla. Mikäli tietää jo haluavansa työstää jotain tiettyä kohtausta, sen voi tuoda mukanaan, tai lähettää etukäteenkin mia@teatteristure.fi ja / tai ilona@teatteristure.fi - osoitteeseen maililla.

STAND UP!


Stand up -komedian peruskurssilla avataan stand up -komedian tekemisen salaisuudet. Kurssilla oppii juttujen ideoinnin, kirjoittamisen ja esittämisen periaatteet käytännön harjoitusten kautta ja saa myös mahdollisuuden kokea ensimmäisen stand up -komediakeikan huumaavan jännityksen. 

Peruskurssin jälkeen tervetuloa jatkamaan stand upin jatkokurssille ja syventävälle kurssille!


Kurssi sopii AIVAN kaikille.


MUSAIMPRO

Riemukas musiikki-improvisaatiomyllytys, ilonpitoa kokeneen musaimprokonkarin takuuluotettavassa ohjauksessa.

Kurssilla perehdytään improvisoituun ensemblelauluun sekä melodioiden ja stemmojen improvisointiin. Syvennymme laulutekstien improvisointiin monelta kantilta, riimittelemme, runoilemme ja teemme kokonaisia piisejä. Jos olet instrumentalisti, voit tulla kurssille oman soittimesi kanssa.

Kurssi soveltuu sekä vasta-alkajille että pidempään improilleille. Viimeinen kurssiviikonloppu huipentuu kurssilaisten klubiesiintymiseen Teatteri Sturen pianobaarissa, Sturen Salakapakassa!

KAMERA: TEEMA

ENEAGRAMMI-METODI

METODIN KUVAUS

Eneagrammi on psykologiaan perustuva järjestelmä, joka jakaa ihmiset yhdeksään eri persoonallisuustyyppiin. Hollywoodin käsikirjoittajat käyttävät metodia apuna roolihenkilöiden kirjoittamisessa - ja se toimii loistavasti myös näyttelijäntyön harjoituksissa, koska määritellyt persoonallisuudet ovat käytännöllisiä ja antavat selkeän suunnan näyttelijäntyölle.

KURSSIN KUVAUS

Kurssin aikana tutustutaan kaikkiin yhdeksään persoonallisuustyyppiin. Osallistujat valitsevat haluamansa tekstin (max. 2 min) ja näyttelevät sitä eri persoonallisuustyypeissä.

Sama teksti, monen monta eri hahmoa!

Kurssin ohjaa Marjo Ikonen.

BURLESKI!

Mitä Burleski on?

Burleski on useimmiten non-verbaalia esitystaidetta ja viihdettä, joka perustuu roolihahmojen tekemään peittämisen ja paljastamisen väliseen jännitteeseen ja luovaan stripteaseen, painotuksella tease. Burleski sopii kaiken sukupuolisille kuten mikä tahansa muukin esitystaide. Yksittäinen burleskiesitys tai useasta esityksestä koostuva burleskishow voi sisältää mm. tanssia, mimiikkaa, klovneriaa, ilveilyä, akrobatiaa ja sirkuksen eri lajeja. Burleskin juuret ovat commedia dell´artessa mutta ns. modernin burleskin katsotaan alkaneen 1800-1900 lukujen vaihteen kabaree- ja revyyesityksissä, joissa parodioitiin vakavampia taidemuotoja. Edelleenkin satiiri ja parodioiminen ovat tärkeä osa burleskia.

Burleskissa on eri tyylilajeja ja esitystaiteen rinnalla kulkee myös Burleskitanssi, mikä nimensä mukaisestikin on tanssia ja liikuntaa, jota harrastetaan useimmiten ryhmäliikuntamuotoisesti ohjaajan johdolla.

Burleskin perus- ja jatkokurssi!

Kurssilla tutustutaan Burleskin maailmaan hauskojen fyysisen ilmaisun ja tanssillisten harjoitusten keinoilla. Tutuiksi tulevat Burleskin tyypillisimmät liikkeet Shimmy, Bump & Grind ja jazztanssin askeleet. Burleskille ominaista Strip & Teasea harjoitellaan käsineillä. (omat vaatteet päällä pysyen). Ohjaaja tuo käsineet.
Kurssi soveltuu kaikille Burleskista kiinnostuneille täysi-ikäisille, yläikärajaa ja sukupuolimäärittelyä osallistumiselle ei ole. Pienet fyysiset rajoitteet eivät ole este osallistumiselle. Tanssitaitoja ei tarvita eikä kurssi ole tanssikurssi, omia tanssitaitojaan voi kuitenkin hyödyntää. Osallistuminen ei edellytä aikaisempaa kokemusta burleskista, tanssista tai muistakaan esittävän taiteen lajeista, mukaan voi tulla kaikki jotka ovat kiinnostuneita kokeilemaan burleskia ja tutkimaan mitä kaikkea Burleski voi sisältää. Rohkeasti mukaan vaan, vaikka olisi ihan uutta!
NÄYTTÄMÖTAISTELU

Näyttämöväkivallan perusteet: Kurssilla opetellaan näyttämöväkivallan alkeita lähtökohtaisesti parityöskentelynä. Erilaiset lyönnit, potkut ja retuuttamiset harjoitellaan opettajan johdolla teknisesti niin, ettei vahinkoja satu. 

Jokaista tekniikkaa lähestytään rauhallisesti liike kerrallaan. Kurssilla opitaan sekä lyömään, että potkimaan ja reagoimaan väkivaltaan aidon oloisesti, valmistetaan pienet demot väkivallan käyttämisestä kohtauksessa ja taatusti nauretaan vatsa kippurassa aina välillä.
IMPROVISAATIO

Impron perusteisiin kuuluu: hyväksyvä vuorovaikutus, joo- ja, hyväksynnän ja tyrmäämisen tunnistaminen, vuorovaikutuksellisen statusilmaisun alkeita, yhdessä lentelemistä. Impron perusteet ja jatkon ohjaa syksyllä 2022  improenkelimme Pia Serkamo.

Siispä tervetuloa hyvän mielen kurssille, jossa opitaan improvisaation perusperiaatteet ja mikä tärkeintä, jumpataan niitä käytännön harjoittein.

Jatkokurssilla ja syventävällä kurssilla sukelletaan syvemmmälle improvisaation mahdollisuuksiin.

Pitkien improjen kurssilla pääsemme  Lekanderin Hannan johdattelemana pidempien tekniikoiden pariin ja tutkimaan sitä, minkälaisia kokonaisuuksia erilaisilla pidemmillä improtekniikoilla voidaan luoda. Kurssi sopii sinulle, joka jo tunnet improvisaation perusteet.